вторник, 21 юни 2016 г.

Екскурзия до Индия: Златен триъгълник с майка Ганг, Варанаси, Вриндавана, Пушкар и Кароли










цена от: 2958 лв.


Дати: 02.10 - 15.10, 05.11 - 18.11, 01.12 - 14.12.16 г. 
Делхи – Варанаси - Вриндавана/ Матура – Агра/ Тадж Махал – Кароли - Джайпур - Пушкар - Делхи


За да се усети Индия или поне да се направи плах опит за разбирането и почувстването на това хармонично противоречащо си многообразие, е нужно да се излезе извън утъпканите туристически маршрути. Да се посетят места като земята на бог Кришна - Вриндавана, известна с над 7000 молитвени храма ( средно по 1 храм на 10 човека население); Кароли - Синия град, също свещено място за много религии, където децата тичат след чуждоземците все едно са
представители на извънземна цивилизация; Пушкар - който е създаден с божествената намеса на Брахма; и не на последно място свещения Варанаси - притегателния център, където вярващите идват, за да напуснат завинаги материалния свят и да се завърнат към духовните божествени измерения.

 
Програма:
1 ден, София - Делхи
Явяване на летище София Т2 в 18:30 за полет София – Делхи /през Доха/. Отпътуване в20:40.
  
2 ден, Делхи
Пристигане в Делхи в 08:45. Традиционно посрещане от представител на местния партньор с гирлянди от благоуханни цветя.  Трансфер до хотела. По възможност - настаняване. Около 09:00 -  туристическа обиколка на града : Стария град с неговата хилядолетна история; Червената крепост, построена през 1648 г.; Мавзолея на Хумаюн – първата „гробница - градина” на индийския полуостров, построен през 1562 г., обявен от ЮНЕСКО за Културен паметник. Новия Делхи: Портата на Индия; Военния мемориал; Парламента; Президентския дворец; Държавния секретариат; колоната Кутаб Минар, построена през 1199 г.; храмът Радха-Партасарати, който е една от атракциите на града със своите терасовидни, многоцветно осветени фонтани, роботизирана диорама на битката при Курукшетра, отличен ресторант с първокласна местна кухня, амфитеатър и т.н. Посещение на бахайския Храм - Лотус. Вечеря. Нощуване.
 
3 ден, Делхи - Варанаси
Закуска. Трансфер до летището за полет до Варанаси /09.35 - 10.50 /.
Варанаси - културната и религиозна столица на Индия, е разположен на свещената река Ганг. Известен като най-стария град на света. Един от най-важните поклонически центрове, за който се вярва, че при напускане на материалния свят на това място душата се освобождава от безкрайния кръговрат на прераждания. Близо до Варанаси, в Сарнат, преди повече от 20 века, Будха проповядва за първи път основните принципи на будизма.
Настаняване в хотела. Обзорна обиколка с рикши из тесните улички на стария Варанаси. По залез слънце - присъствие на арти церемония на р.Ганг. Вечеря. Нощуване.
 
4 ден, Варанаси -Алахабад - Варанаси
Закуска. Разходка по река Ганг с лодка. Посещение на няколко гхатове. Това са свещени места край река Ганг със стълби, които се спускат до реката и се използват за отдаване на почитания и за молитви. Вярва се, че Дашашвамеда Гхат е мястото, където бог Брахма е жертвал 10 коня, а Маникарника Гхат е мястото, където бог Вишну изкопал голяма дупка, където паднала обицата му. Лалита Гхат пък е построен от последния крал на Непал. Във Варанаси има над 100 гхатове, повечето от които са предназначени за къпане в реката, но има и такива за кремиране. Според вярванията да умреш в града освобождава от цикъла на преражданията. Посещение и разглеждане на храмове / Варанаси е известен като "град на храмовете", сред които свещеният храм Каши Вишванат, както и един от 12-те свещени храма на бог Шива/.
Посещение на Алахабад. Според хиндуистката митология, боговете и демоните се сблъскали във велика битка за стомна с божествен нектар. Алахабад е един от четирите града, където паднала капка от този нектар. Битката на боговете продължила 12 божествени дни (равни на 12 човешки години) и сега на всеки 12 г. се провежда големият празник Маха Кумб или Кумб Мела. На всеки 6 г. се прави малък Кумб, но силно вярващите хиндуисти го смятат за не по-малко важен. Къпането в Сангама, където се съединяват водите на три свещени реки - Ганг, Ямуна и митичната Сарасвати - носи пречистване от грехове. За празниците в града се стичат милиони поклонници като на пикови дати във водите на Сангама на ден се къпят по 40 милиона души. Подготовката по охраната на тези чествания започва месеци преди това.
В този град през 1934 -46 г. излиза и книга на Николай Рьорих, както и няколко за него. В Алахабад е експонирана голяма колекция на картини на Николай Рьорих, които са подарени на музея-галерия още през 40-те години на 20 век и оттогава са видяни от хиляди хора.Завръщане във Варанаси. Вечеря. Нощуване.
 
5 ден, Варанаси  - Делхи;  Делхи - Вриндавана / Матура /160  км., 3-4 ч./
Закуска. Отпътуване за Делхи с директен полет /12.10- 13.25/.  Пристигане в Делхи и трансфер до Матура /Вриндавана.
Разположени от двете страни на свещената река Ямуна в щата Утар Прадеш, „градовете-близнаци” Матура и Вриндавана са две от най-светите поклоннически места в Индия. В Матура се ражда Бог Кришна, а във Вриндавана той прекарва детството си.
Настаняване в хотел в Матура. Пешеходна обиколка . Посещение на родното място на Кришна, Шри Кришна Джанма Буми, което в момента е прекрасен огромен действащ храмов комплекс, който впетатлява със своите мащаби. Каменна плоча маркира точното място на раждането на Кришна, появил се пред родителите си във формата на четириръкия Вишну. Посещение на  храма Дваракадиша, построен през 1814 г.; Рангбуми – мястото, където Кришна убил тираничния цар Камса и освободил родителите си, хвърлени в тъмницата на двореца и Вишрам гхат – мястото, където Кришна си починал след тази битка. Привечер - арти церемония в чест на река Ямуна, която се извършва от незапомнени времена. Вечеря. Нощуване
 
6 ден, Матура - Вриндавана
Закуска. Отпътуване за Вриндавана, трансфер - 20 мин. Пешеходна / вкл. рикши/ обиколка на Вриндавана. Посещение на храмовете: Кришна Баларама, най-посетения храм във Вриндавана; Радха Дамодара, където на олтара, освен божествата, може да се види и скала (шалаграм шила), пазеща отпечатъци от ръката, коляното и флейтата на Кришна; Банки Бихари, Радха Рамана, известен с хубавата музика (бхаджан), изпълнявана в чест на божеството, за което се смята, че се е самопроявило във формата от черен камък (шалаграм шила); Посещение на колоритния и емблематичен за Вриндавана пазар Лой Базар, който освен качествен е и евтин. Възможност за закупуване на сувенири, подаръци, дрехи, злато и златни украшения, предмети от автентичния индийски бит, подправки, храни и т.н.
Посещение на Сева Кундж, мястото на танца "раса" на Кришна с пастирките /гопи/, и Нидхивана, където след това божествената двойка /Радха и Кришна/ си почива. Това са малки горички, почти в центъра на Вриндавана, в които дърветата изглеждат изсъхнали, но имат зелени листа и са причудливо оплетени, влизайки и излизайки под и над земята, създаващи впечатление за наистина неописуем танц. Поверието гласи, че никой не се осмелява да пренощува по тези места, за да не попречи на срещите на Радха и Кришна. А който се осмели - не оцелява.
Завръщане в Матура. Вечеря. Нощуване.
 
7 ден, Местността Врадж , Матура
Закуска. Посещение на свещения хълм Говардан, където по желание се строят къщички от камък /ритуал за благоденствие/. По желание - хранене на свещените крави със слама - също ритуал за благоденствие. Посещение на свещеното езеро Кусум Съровара, за което се разказва, че е бездънно. Посещение на Радха Кунд и Шяма Кунд – езерата, в които се къпели Радха и Кришна. Церемония за благополучие с местен брахман. Отпътуване за Матура. Вечеря. Нощуване.
 
8 ден, Матура – Агра /80 км., 2 ч/, Тадж Махал, Агра - Кароли / 145 км. 3,5 - 4 ч./
Закуска. Отпътуване за Агра и Тадж Махал. Посещение на прочутия Тадж Махал (1631 – 1653 г.), построен от Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Мумтаз Махал, за който казват, че е най-впечатляващия паметник на любовта в човешката история. Отпътуване за Кароли. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощуване. 
 
9 ден, Кароли - Джайпур / 160 км. 3-4 ч./
Закуска. Пешеходна обиколка на Кароли / основан през 1348 г./ - синия град. Посещение на храма на Радха Мадана - Мохан с божества, пренесени от Вриндавана, за да бъдат запазени от монголското нашествие; Градския дворец и разноцветния, екзотичен пазар на града. Отпътуване за Джайпур - Розовия град – столица на щата Раджастан, построена в характерен стил от махараджа Джай Синг II. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощуване.
 
10 ден, Джайпур
Закуска. Трансфер до Амбър Форт, двореца на местните владетели, описван като “Спящата красавица на Раджастан”. До крепостта - изкачване на гърба на слон. Обиколка на павилионите, стаята с огледалата и залата на славата. Посещение на храма Говиндаджи, в който божествата са били пренесени от Вриндавана, за да бъдат запазени от нашествието на монголите. Обиколка на Джайпур с неговите символи: Хава Махал – Двореца на вятъра; обсерваторията Джантар Мантар с гигантски астрономически инструменти, построена от принца-астроном Махараджа Джай Синг през 17 век; Градския дворец. Вечеря. Нощуване.
 
11 ден, Джайпур
Закуска. Посещение на известните храмове Радха-Гопинатха и Радха-Мадхава, намиращ се в прекрасния регион на местността Канак Вриндавана, Бирла мандир. Храма Виноди -лал. Свободно време. Вечеря. Нощуване
12 ден, Джайпур - Пушкар (150 км. , 3-4 ч.)
Закуска. Отпътуване за Пушкар - известен сред западно-европейците индийски град. Пристигане в Пушкар. Пешеходна обиколка - Брама Мандир – единствения индуски храм, в който е почитан Бог Брама ; Свещеното езеро Пушкар, което според легендата се е образувало, след като Брама изпуснал точно на това място лотосов цвят. Обиколка на колоритния пазар, възможност за закупуване на сувенири. Вечеря. Нощуване
 
13 ден, Пушкар - Делхи  ( 400 км., 6 ч.)
Закуска. Отпътуване за Делхи. Следобед - настаняване в хотела. Посещение на Тибетския базар. Вечеря. Кратко нощуване.
 
14 ден, Делхи –  София
Трансфер до летището за ранен полет за София в 03:30. Пристигане в София около 12:00.
Край на програмата.
 

Цена: 2 958 лева

  • Цената е на човек в двойна стая.
  • Доплащане за единично настаняване - 590 лв.
  • Записването става с депозит от 1500 лв. и доплащане 35 дни преди отпътуване.
Цената е с направена отстъпка "Ранни Записвания" с резервация до 30.06.2016г.

Цената включва:
  • самолетни билети София – Делхи – София
  • летищни такси в размер на 300 евро към 10.03.16
  • 12 нощувки със закуски и вечери в хотели 4* по програмата;
  • трансфери летище-хотел-летище с климатизиран микробус;
  • всички трансфери по програмата с микробус;
  • цялата описана туристическа програма с входни такси;
  • местен екскурзовод на английски;
  • водач от фирмата по време на цялата програма при група от мин. 10 човека
  • изкачване на гърба на слон до крепостта Амбър Форт ;
  • панорамна разходка с рикши из Варанаси
  • разходка с лодка по р. Ганг
  • посещение на автентична вечерна Ганг Арти церемония
  • всички входни такси за посещаваните обекти
  • всички турове по програмата
  • медицинска застраховка с асистанс с покритие 10 000 евро.
Цената не включва:
  • виза за Индия, консулска такса - 105 лв. Срок за оформяне - до 7 дни от подаване
  • самолетен билет Делхи - Варанаси - Делхи, около 150 евро, които се заплащат задължително
  • обяди
  • бакшиши за местните екскурзоводи и шофьори;
  • разходи от личен характер, разходи за телефони, банкови такси, т.н.
 

Забележки:

Цената е гарантирана при мин. 10 записани туристи и това се потвърждава в срок от 21 дни преди пътуването. При по-малък брой туристи - не се предвижда водач от България или цената може да подлежи на корекция, ако се изпраща такъв.
 
За пътуването в срок от 21 дни преди датата на отпътуване е необходимo :
 - международен паспорт със срок на валидност не по-малък от 6 месеца от датата на връщане
- 2 актуални снимки паспортен формат 
- данни за попълване на формуляр: адрес, семеен статус, работодател, имена на родители, телефони или * попълнен формуляр от сайта на посолството на Индия http://www.indembsofia.org/shtml/bg/konsler.shtml
 
Възможно е организирането на допълнителни посещения на обекти и програми, по желание на участващите.
Възможна е промяна на хотелите като категорията се запазва.
При наложителни обстоятелства е възможна промяна на поредността в програмата.
Не са необходими ваксинации.
Globe Travel оформя формулярите за кандидатстване за виза.
 

Хотели по програмата:

DELHIHotel Vikram / Le season
VARANASIMeradan Grand
MATHURAHotel Radha Ashok / Similar
KARAULIBhanwar Vilas Palace
JAIPURCambay resort & spa
PUSHKARJagat Palace / Pushkar palace


Разписание : 

 QR 228 София 20:40 - Доха 01:20  
QR 570   Доха  02:40 - Дели 08:45 
QR 579  Дели 03:30 - Доха 05:10  
QR 227 Доха 06:50 - София 12:00  


Всички оферти, чиито цени са във валута, се заплащат в лева по фиксинга на БНБ за деня.

Туроператорът има сключен застрахователен договор Отговорност на туроператора по чл. 42 от ЗТ със ЗАД ”Армеец", ЦУ - София 1000, ул. "Ст. Караджа" № 2, и има издадена на 13.04.2016 г.  застрахователна полица № 16 100 1315 0000542471, валидна за периода от 20.04.2016 г. до 19.04.2017 г.

Туроператорът издава застраховки  "Медицински разноски при болест и злополука на туриста" на ЗАД „Армеец”, ЦУ - София 1000, ул. "Ст. Караджа" № 2, с мин. покритие в размер на 5000 евро, чиито общи условия може да видите тук .


Туроператорът издава застраховка "Отмяна на пътуване" на ЗАД "Армеец", ЦУ - София 1000, ул. "Ст. Караджа" № 2, чиито общи условия може да видите тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар