вторник, 7 февруари 2017 г.

Септемврийска почивка на остров Занзибар, 6-14.09.2017 г., с водач

Дати:  6-14.09.2017 г.
Занзибар е онова райско кътче от земята, на няколко хвърлея източно от Танзания насред Индийския океан, в което, ако останеш повече дни, си обречен да останеш завинаги. Така се потапяш в белите плажове, кораловите рифове и кристално чистите води, изпъстрени с традиционните лодки „доу”, че се чувстваш сякаш незасегнат от цивилизацията и някъде далеч извън нея! Занзибар докосва дълбоко душата ти, намества се удобно в нея и остава там завинаги, уютно  сгушен, все едно винаги е бил там.
  
Програма:
Ден 1-ви – Отпътуване за Занзибар
Сборен пункт на летище София Терминал 2 два часа преди полета. Регистрация за полета и отпътуване за Истанбул с полет на Turkish Airways по маршрут София-Истанбул-Занзибар. Пристигане в Истанбул. Престой на летището и свободно време. 
Ден 2-ри –Пристигане в Занзибар
Отпътуване за Занзибар по разписание. Пристигане в Занзибар. Трансфер до хотела. Настаняване. Свободно време. Изхранване на база All inclusive Light. Нощувка.
Ден-3-ти до 8-ми – Занзибар
Свободно време или екскурзия по желание срещу допълнително заплащане. Изхранване на база All inclusive Light. Нощувка.
Ден 9-ми – Отпътуване за София
Освобождаване на стаите и ранен трансфер до летището. Отпътуване от Занзибар за Истанбул с полет на Turkish Airways. Пристигане в Истанбул. Престой на летище. Отпътуване от Истанбул за София. Пристигане в София Терминал 2.
Край на програмата.
 

Цени:

Reef & Beach Resort 3* 
Лева
Стандартна стая - изглед океан (основен корпус)     
     2054    
Единична стая (основен корпус)
2223
Апартамент - изглед океан (основен корпус)
2111
Бунгало градина (с ТВ)
2167
Бунгало океан (с ТВ)
2280
Трети възрастен във всички видове помещения
1905
Дете 2-12 във всички видове помещения
1646
Цените са на човек в лева в определеното помещение.

Paradise Beach Resort 4*
Лева
Стандартна стая - изглед градина    
2243
Единична стая 
2412
Апартамент - изглед океан 
2300
Луксозна стая - изглед океан 
2356
Премиум стая -изглед океан (с ТВ)
2469
Трети възрастен във всички видове помещения     
     1925     
Дете 2-12 във всички видове помещения
1666
Цените са на човек в лева в определеното помещение.
Цените са с калкулирана отстъпка за Ранни записвания или до изчерпване на местата по промоцията!
Депозит при резервация:
1000 лв. - при настаняване в хотел 3*
1100 лв. - при настаняване в хотел 4*
Доплащане: до 35 дни преди отпътуване
 
Повече информация за хотелите вижте тук.
 
Цената включва :
  • Самолетен билет София - Истанбул - Занзибар - Истанбул - София
  • Летищни такси
  • Багаж до 30 кг. чекиран  и 7-8 кг. ръчен
  • Трансфер летище - хотел - летище
  • 7 нощувки на база All inclusive Light  в Занзибар в хотел по избор
  • Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро на турист
  • Безплатен  WiFi интернет на територията на комплекса
  • Представител на агенцията по време на пътуването при събрани 15 пътуващи
 Цената НЕ включва :
  • Виза за Танзания - 50 щ.долара - заплаща се на летището, при пристигане (желателно е туристите да платят с банкнота от 50 долара на цяло)
  • Евентуална ваксинация за жълта треска - около 80 лв., 1 седмица преди отпътуване ( НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА, ако не е посещавана страна с разпространение на жълта треска през последните 6 м. преди отпътуването)
  • Лични разходи
  • Екскурзии
  • Застраховка отмяна на пътуване, по желание - около 3% от стойността. При желание се подписва при сключване на договора.
  • Такса престой: по 1 USD на ден (заплаща се на рецепция)

Забележка: Настаняването на база All Inclusive Light включва изхранване на база закуска, обяд и вечеря с включени леки междинни закуски между тях и напитки : вино (червено и бяло), наливна бира, безалкохолни,  вода и коктейли.
 
Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването: няма
 
 

Туроператорът не носи отговорност в следните случаи:

  • при промяна цената на визата за Танзания
  • при промяна на разписанието на самолета и/или закъснение на полетите. 
  • ако към турист бъде отправено изискване за имунизация срещу жълта треска при пристигане на о.Занзибар - при регистрирано посещение на страна с жълта треска през предишните 6 месеца от влизането в Занзибар
  • при кражби на лични вещи, пари и документи на туристите, както по време на пътуването, така и в хотела по време на престоя
 
Полетно разписание:
Полет
От / До, часове
Превозвач
TK1028
София - Истанбул            10:05 – 12:35
Turkish Airlines
TK 567
Истанбул - Занзибар        20:30 – 05:30+1
Turkish Airlines
TK 567
Занзибар - Истанбул       06:25 – 13:45
Turkish Airlines
TK1029
Истанбул – София          20:20 – 20:40
Turkish Airlines

Допълнителни турове:

Каменния град - включва гид и трансфер до Камения град. Турът може да се нагоди към предпочитанията на туристите. Продължителност - 4 ч., може да се удължи по желание
Х-л 3*: 55 USD на човек (5 < човека)
Х-л 4*: 55 USD на човек (5 < човека)
Опасан с лабиринт от тесни улички, криви пасажи и порутени къщи с надвиснали балкони, Каменния град е наречен така заради кораловия варовик, използван за изграждането му. Арабските търговци са строили къщи тук, след като натрупват богатство чрез търговия със злато, слонова кост, карамфил и – най-доходоносната и най-ужасяваща – търговията с роби, предназначени за целия свят. Робството бива премахнато през 1897 г., а с промяната на търговските модели, като за наказание, градът започва да запада. Днес на мястото на стария робски пазар се извисява африканска църква от ХІХ в., а главният олтар е изграден на мястото, където някога се е издигал позорния стълб в опит за прочистване и опрощение.
Персите първи открили острова още през 8-и век, а през 17-ти и оманците последвали дирите им, създавайки империя в Източна Африка. През 1840 г. султанът на Оман се преместил тук и направил града своя столица. Малко по-късно, през 1861 г., Занзибар става независим султанат, а града - космополитен, населен от араби, африканци, индийци и европейци.
Къщата на чудесата (Beit el-Ajaib) е един от най – важните символи на града. Тя е построена в чест на султан Баргаш от морски инженер и се радва на изключително интересна архитектура. Тя е и първата и единствена къща с електричество в Занзибар. Затова и местните започнали да се страхуват от нея и я нарекли „къщата на чудесата”. Сградата е обявена за национално богатство, а в момента там се помещава националния музей, отворен за посетители от 2002 г. /Фотографирането е срещу допълнтелно заплащане/. Къщата на чудеса е преживяла доста сътресения, бомбардирана и отчасти разрушена, до реставрирането си през 2002 г. Има дори и честта да приюти изследователят Дейвид Ливингстън, който отсяда в нея през 1866 г. преди последната си експедиция в Африка. Друг крайбрежен дворец, „Бейт ал-Сахел“, също е музей, посветен на занзибарското кралско семейство. От крайбрежието плъзва мрежа от тесни улички, опасани от големи дървени порти, с релефна резба и месингови гвоздеи. Повечето сгради датират от 19-и век, но крепостта „Олд Форт“ – сега културен и развлекателен център – е построена от оманците още през 17-и.
 
Плантации с подправки - полудневен тур, с вкл. транспорт, гид, вход
Х-л 3*: 55 USD на човек (5 < човека)
Х-л 4*: 55 USD на човек (5 < човека)
Историята на Занзибар няма да е пълна без да споменем подправките - карамфил, канела, пипер и много други, купувани от султаните на Оман и една от причините за начало на търговията с роби. Можете да видите плантациите с подправки в непосредствена близост до град Занзибар и да се включите в тур, който ще пренасити сетивата ви с ароматите на пресните билки.  По време на тура ще получите детайлно описание на разнообразни подправки, както и на приложенията им в кулинарното изкуство и козметиката. Посетителите ще бъдат ще бъдат впечатлени както от огромното разнообразие подправки, които се произвеждат, така и от лечбните им свойства, подпомагащи лекуването на различни заболявания. На място, в плантациите, можете да закупите по-евтино подправки и извличните от тях масла.
 
Делфини, южно крайбрежие - полудневен тур, с вкл. транспорт, гид, продължителност: 2 часа
Х-л 3*: 60 USD на човек (5 < човека)
Х-л 4*: 60 USD на човек  (5 < човека)
Турът започва от южната част на острова и по- точно от Kizimkazi, район обитаван от множество делфини от вида Афала и Дългоклюната стенела. Освен веселата игра на делфините от близко разстояние, ще наблюдавате и красиви коралови рифове, пъстри тропически риби и ще се любувате на кристалните тюркоазени води на индийския океан, удобно отпуснати в лодката доу. 
 
Горския резерват Йозани - полудневен тур, с вкл. транспорт, гид, вход
Х-л 3*: 50 USD на човек (5 < човека)
Х-л 4*: 50 USD на човек (5 < човека)
Намира се в източната част на Занзибар и е дом на маймуната Червен Колобус, която е среща само в Занзибар. Маймуните са изпълнени с дух и характер и са на свобода в естествената си среда. Можете да ги видите от близо и непосредствено извън резервата. Много са фотогенични и ако са в настроение, могат до безкрай да се закачат с вас.  В резервата можете да видите и други животински видове, като маймуната Sykes, малки антилопи, диви прасета и над 50 вида пеперуди и 40 вида птици. Говори се, че потайният Занзибарски леопард (видян за последен път преди години) се храни в резервата през нощта – може би за това резервата приема посетители само през деня!? Резервата Йозани е с отлична мрежа от естествени пътеки, а гидовете са професионалисти, които ще ви предоставят изчерпателна информация за многообразието на животинските видове наокло.
 
Местността Paradise beach & рок ресторант
Само за Х-л 4*: 25 USD на човек (5 < човека)
Разходка из местността, която дава името на хотела. Отпътува се с малка лодка до другата страна на залива. Там ще намерите красив плаж с мангрови дървета и тропическа растителност. Предстои време за разходка и среща с местните жители. Следва посещение на Рок ресторанта, един от най-известните в Занзибар. Изграден е върху голяма скала в океана. При отлив можете да се разхождате от плажа до ресторанта, а при прилив – отново се качвате  при останалите на лодката. Гледката е невероятна, а ресторантът сервира много вкусна храна и освежаващи напитки.
 
Специални преференциални пакети само за нашите туристи:
Каменния град  + Плантации с подправки
Х-л 3*: 70 USD на човек (5 < човека)
Х-л 4*: 60 USD на човек (5 < човека)
 
Каменния град  +  Prison Island
Х-л 3*: 70 USD на човек (5 < човека)
Х-л 4*: 60 USD на човек (5 < човека)
 
Safari Blue, залива  Menai - целодневен тур с включен обяд
Х-л 3*: 55 USD на човек (5 < човека)
Х-л 4*: 55 USD на човек (5 < човека
Пълен ден на арабска лодка доу сред тюркоазените води. След кратко пътешествие спирате на ивичка пясък сред океана, т.нар. пясъчна коса, Kwale, където се подготвят сенчести тенти за приятна отмора с дегустация на тропически плодове. Възможност за гмуркане с шнорхел или къпане и много снимки. Следваща спирка - мангровата лагуна , където може да поплувате. После ви очаква огромен 500- годишен боабаб.  И точно  преди да прегладнеете – отивате на синята лагуна , където е сготвен вкусен обяд  от гриловани морски дарове- лобстери, раци, скариди, риба, калмари. Ако не обичате морска храна, алтернативата е пиле или вегетарианско меню по предварителна заявка.  И тъй като докато похапвате океанът се е отдръпнал – нарамете багажа си и тичайте през водата да си хванете лодката за обратния път.
 
Северно крайбрежие  Kendowa & Nungwi с костенурковия резерват – целодневен  тур
Х-л 3*: 35 USD на човек (5 < човека) + 5 USD на човек такса за костенурковия резерват
Х-л 4*: 25 USD на човек (5 < човека) + 5 USD на човек такса за костенурковия резерват
Тук е столицата на строенето на местните доу лодки. По време на пътуването ще видите местни селища, рибни пазари, типични работилници. Първата спирка е плажа Кендова, който заедно с Нунгви си съперничат за званието най – хубав плаж на Занзибар. Освен за разходка, къпане и лежане, плажът е идеално място за купуване на сувенири и пазарлък с местните продавачи. И разбира се за пиене на 1-2-3 бири Kilimandjaro ( If you can not go to Kilimandjaro you can drink it ;)
Следващата  спирка (следобед) е Nungwi - костенурковия резерват – аквариум, където болни костенурки са подлагани на лечение преди да бъдат върнати обратно в естествена среда. Самото селище Nungwi разкрива идилични гледки на мамите, които готвят приведени над огнището, а усмихнати деца припкат и играят около тях.
 

Полезна информация:

Танзания
Санитарен режим: Задължително е да се взимат профилактично таблетки против малария. При взимане на тези таблетки /обикновено на седмица по 1 таблетка/ не съществува никакъв санитарен риск. Преди тръгване туристите следва да си закупят и репеленти против комари / комарите са преносителите на маларийния плазмодий/ като Autan или Off.
Необходимо е приемането на на повече течности и бедни на мазнини храни, както и избягване употребата на алкохол през горещите месеци. Забранена е консумацията на питейна вода от чешмите. Да се внимава при консумацията на плодове и зеленчуци.
Местна валута: Танзанийски шилинг (TZS)
Препоръчва се носенето на долари, евро и кредитни карти. Препоръчва се носенето на копие от документ за самоличност и малко количество пари. При необходимост се сменят на място в обменните бюра на хотелските комплекси или в градовете.
Занзибар
Занзибар е полу - автономна област от Обединена република Танзания, Източна Африка и представлява архипелаг в Индийския океан, намиращ се на 25 - 50 км. от крайбрежието на континента. На територията й има два големи острова – Унгуджа и Пемба и множество малки острови. В славното си минало, Занзибар е била отделна държава с богата търговска история в арабския свят. В 19 век става център на султаната на Оман и Мускат, от който се управлява цялата ивица от Сомалия до Мозамбик. Освен с плантациите за джинджифил, обаче, търговията със слонова кост и злато, добива и печална известност като най-голямото пристанище, от където са отплавали уловени от вътрешността на континента роби към всички точки на света. През 1964г. се обединява с Танганика и заедно формират Танзания. В днешно време Занзибар успява да запази автономия в рамките на съюза. Населението е около 1 070 000 жители с площ от 2 643кв.км и столица Занзибар. 
Основните източници на препитание са добива на подправки, лико от рафия и туризъм. Занзибар е известна с производството на  карамфил, индийско орехче, канела и черен пипер. Поради тази причина тези острови често се наричани островите на подправките. Занзибар може да се похвали и с някои ендемични видове като Занзибарския червен колобус (вид маймуна) и Занзибар леопард, който вече е изчезващ вид. Занзибар е и изключително подходящ за сърф и дайвинг.
 
Сезони
Сух сезон от юни до октомври -  слънчево и сухо време
Сезон на „дългите дъждове"  от март до май
Сезон на „късите дъждове“ от ноември до декември
Къс сух сезон - януари - февруари
 
Най- ниска измерена температура  - 19 градуса (юли - септември)
Най- висока измерена температура – 38  градуса (март)
 
Валута
Танзанийски шилинг (TZS) . Приблизителен обменен курс:  € 1 = TZS 2333 или USD 1 = TZS 2155
Най- доброто място за обмяна на валута - Каменния град. Банкомати има само в Каменине град. В малко хотели и магазини се приемат картови плащания. Извън Каменния град няма налични банкомати. Този на летището обикновено не работи затова не разчитайте на него.
Не е нужно да обменяте местна валута - долари се приемат навсякъде
 
Религия
Занзибар е мюсюлманска страна. Добре е жените да прикриват ръцете и краката си извън плажа и хотелите и да се проявявя дискретност при консумация на алкохол. Не е препоръчително  да се яде на публични места по време на свещения Рамадан (преди залез слънце).
 
Часова зона
Танзания и Занзибар се намират в същата часова зона като България затова няма разминаване на лятното часово време. През зимното - Занзибар е +1ч.
 
Интересно:
Островната държава била твърде слаб съперник за колониалните сили. Когато Германия предявява претенциите си в Източна Африка през 1890 г. се договаря с британците да замени Занзибар за остров Хелголанд в Северно море. Така Занзибар става британски протекторат. През 1896 г. oбаче избухват бунтове около въпроса за наследяването на султанския престол. Кралството изпраща своя флот срещу oстрова. Британските кораби започват обстрел на крайбрежието като потопяват султанската яхта и разрушават харема. След обстрел от  38 минути Занзибар се предава. Така англо-занзибарският конфликт държи рекорда за най-кратката война в историята. 
 
Полезно :
На Занзибар няма малария. Достатъчно е да носите репеленти и да ги използвате по указанията.
Не е нужно да обменяте местна валута - долари се приемат навсякъде.
Винаги се пазарете за цената! Независимо дали за допълнителни турове или сувенири.
Не носете скъпи вещи извън хотелите, за да не шокирате местното население.
Ако желаете да наемете кола е задължително да имате международна шофьорска книжка - издава се от КАТ ( 30 лв)
Рент -  а- кар може да се наеме от хотела - 30 щ..д. на ден.
Занзибар е мюсюлманска страна. Добре е жените да прикриват ръцете и краката си извън плажа и хотелите и да се проявявя дискретност при консумация на алкохол.
В Доха не е разрешена употребата на алкохол - ако носите подобен за Занзибар, трябва да е в основния багаж, който е транзит.

Всички оферти, чиито цени са във валута, се заплащат в лева по фиксинга на БНБ за деня.

Туроператорът има сключен застрахователен договор Отговорност на туроператора по чл. 42 от ЗТ със ЗАД ”Армеец", ЦУ - София 1000, ул. "Ст. Караджа" № 2, и има издадена на 13.04.2016 г.  застрахователна полица № 16 100 1315 0000542471, валидна за периода от 20.04.2016 г. до 19.04.2017 г.

Туроператорът издава застраховки  "Медицински разноски при болест и злополука на туриста" на ЗАД „Армеец”, ЦУ - София 1000, ул. "Ст. Караджа" № 2, с мин. покритие в размер на 5000 евро, чиито общи условия може да видите тук .

Туроператорът издава застраховка "Отмяна на пътуване" на ЗАД "Армеец", ЦУ - София 1000, ул. "Ст. Караджа" № 2, чиито общи условия може да видите тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар