четвъртък, 8 декември 2016 г.

Уикенд в Пулия 2017 - Перлата на Италия, със самолет


Дати: 12.01 - 15.01, 19.01-22.01, 26-29.01, 09.02-12.02, 23.02 -26.02, 02.03- 05.03, 16.03 - 19.03.2017 г.
 
Уикенд в Пулия - синьо море, бял мрамор и маслинени гори - открийте с нас един от най - очарователните региони на Италия. Ще ви покажем Пулия през очите на местните хора, няма да бъдете туристи, а част от духа на мястото, водени от нашия местен гид, познаващ добре региона и традициите му. Ще пътуваме, ще откриваме, ще дегустираме- за да се върнем обогатени със спомени, не със сувенири. 
 
Програма:
1 ДЕН, четвъртък
Среща на Летище София Терминал 1 в 18:30. Отпътуване от летище София с директен полет на Уиз ер в 20:35. Пристигане в Бари в 21:00. Трансфер до хотела с шатъл. Настаняване в хотел 3* на брега на морето. Нощувка.
2 ДЕН, петък
Закуска. Пешеходна обиколка на Бари. Обяд с типично за Пулия меню, дегустация на местни специалитети. Следобед - свободно време за шопинг или екскурзия до Полиняно (Polignano)  срещу допълнително заплащане.
Нощувка.
Бари (Bari) е столица на автономния регион Апулия и важно пристанище. Разделен е на стара и нова част (място за пазаруване), има две модерни пристанища.
Бил е римски град, по-късно Византийски, а през 1071 г. е завладян от норманите. От 1324 г. става независим град до 1558 г., когато е присъединен към Неаполитанското кралство. Забележителностите на Бари се намират в Стария град, а плетеницата от улици и пресечки носи свой носи своя характерен старинен дух.  Посещават се базиликата Св.Никола (Basilica di San Nicola) - построена през 1087г. , но незавършена до 1197г.  Там се  съхраняват мощите на светеца в гробница под олтара, свещени за целия Християнски свят. Катедралата на Бари - Cathedral of St. Sabinus е пример за римската архитектура в Апулия. Сградата на операта - Petruzzelli Theatre е една от най – величествените в Италия след тези в Милано и Неапол. Интересни са също така руската църква (построена от поклонници отишли в Бари да посетят мощите в базиликата Св.Никола) 
и ботаническата университетска градина. Старият град на Бари е известен и с нощния си живот и с множеството уютни малки заведения в тесните уличка.
Полиняно е изключително живописно рибарско селце, кацнало на високи близо 25 метра скали, от които се разкрива шеметна гледка. Любима дестинация за ексклузивни ВИП сватби.
3 ДЕН, събота
Закуска. Екскурзия до Матера (използва се градски транспорт). Обиколка с местен гид с превод на български. Обяд в типична пицария. Свободно време. Връщане в Бари. Нощувка.
Матера е уникално селище, разположено в провинция Базиликата. Началото си води още от зората на палеолита. Древните й жители се заселили в естествените пещери в каньона на река Гравина. Впоследствие векове наред разширявали своите  жилища като дълбаели навътре в скалата или изграждали каменни предверия за амфитеатрално разположените си убежища. Условията на живот в т.н. САСИ не се променят съществено през вековете и в началото на 50-те италиански интелектуалци апелират за правителствена намеса. С държавно финансиране на живеещите в пещерите са предоставени съвременни жилища  и градът е изселен. Античната част на града остава необитаема и хората я нарекли „мъртвия град“ - известен в целия свят като естесвен декор на много филми, използван от световно известни режисьори сред които Пиер Паоло Пазолини, братя Тавиани, Лукино Висконти, Мел Гибсън. Най-популярните сред тях са: „Христос е спрял в Еболи”, „Евангелие по Матея“ и „Страстите Христови".
Не закъснява и признанието на ЮНЕСКО – градът е обявен за обект на световното културно наследство. Повишеният интерес провокира преоценка на потенциала на Матера като туристическа дестинация. С по-сериозно финансиране изоставените някога саси днес заживяват отново. Този път като магазини, ресторанти, енотеки, луксозни хотели. Инвеститорските амбиции не променят външния им вид и самобитните каменни творения запазват неповторимия си архитектурен облик. За българите е особено интересен фактът, че заедно с Пловдив, Матера е обявен за Европейска столица на културата през 2019 г.
4 ДЕН, неделя
Закуска. Освобождаване на хотела. Трансфер до Монополи. Обиколка. Обяд - дегустация: прочутите антипасти на Пулия. Трансфер до Алберобело и туристическа програма с гид.
Монополи – важен туристически център, населен още от 500 г пр.н.е., известен с красивото си кражбрежие и пейзажи. През него минава най - дългата отсечка от Виа Траяна, един от най-важните пътища на Римската империя, построен от Император Траян (109 г. н.е.). Днес Монополи е оживено и живописно морско градче с красива барокова архитектура.
Алберобело – Белия град (в превод от италиански означава красиво дърво) е в списъка на ЮНЕСКО за Природно и културно наследство заради уникалните си постройки. Трулите ( trulli) са световно известни заради тяхната характерна красота и уникалност и са едни от най-необикновените примери за италианска народна архитектура. В историческия период (около 16-ти век), в който било забранено изграждането на дълготрайни жилища, жителите на тази земя проявили изобретателност, създавайки техните разглобяеми къщи, построени с единствения местен камък - варовик. По този начин местните жители се отървали от данък за притежание на имот, тъй като не ползвали цимент в построяването на конструкциите, а и можели да ги разглобяват за отрицателно време.
Най-интересната част от трулата със сигурност е нейният покрив. Има конична форма, направена е от варовик и не пропуска вода. На всеки покрив има символ с различно значение като сърце, звезда, полумесец, кръст и други, кожто служи за защита на семейството от уроки, почитане на различни божества и символи за добра реколта и просперитет.
Трансфер до летището в 18:00. Отпътуване за София в 21:30 с директен полет на Уиз Ер. Пристигане в София в 23:45.
Край на програмата!
 

Цена на човек в Двойна стая: 777 лв.

Доплащане за Единично настаняване - 103 лева.
Всички други видове настаняване - на запитване.
 
СУПЕР ПРОМО: 100 лв. отстъпка от цената за Ранни записвания до 20.12.2016 г.
Депозит 50 %  при резервация. Доплащане - до 30 дни преди заминаване.
Пакетните цени включват:
  • самолетен билет София-Бари-София с авиокомпания Уиз Ер с малък салонен багаж;
  • летищни такси;
  • 3 нощувки със закуска и обяд
  • трансфер летище-хотел (с шатъл) и хотел-летище (с организиран транспорт);
  • медицинска застраховка с покритие 5 000 евро
  • водач от България
  • пешеходна обиколка на Бари
  • пешеходна и туристическа обиколка на Матера
  • Екскурзия до Монополи и Алберобело
Пакетните цени НЕ включват:
  • голям салонен багаж /40 лв./ или чекиран багаж /60 лв./. При желание може да бъде заявен и добавен;
  • допълнителни екскурзии
 
Полетно разписание:
четвъртък :  София – Бари 20:35 - 21:00
неделя :  Бари – София  21:30 - 23:45
 
Необходим минимум туристи за провеждане на програмата : 8 човека.
Срок за уведомяване при ненабран минимум: 7 дни преди датата на отпътуване.
 
Важна информация:
Часова разлика - 1 час назад
При пътуването между отделните точки се използва обществен транспорт с изкл. на последния ден.
Няма визови изисквания за пътуване в Италия.
Пътува се с лична карта.

Всички оферти, чиито цени са във валута, се заплащат в лева по фиксинга на БНБ за деня.

Туроператорът има сключен застрахователен договор Отговорност на туроператора по чл. 42 от ЗТ със ЗАД ”Армеец", ЦУ - София 1000, ул. "Ст. Караджа" № 2, и има издадена на 13.04.2016 г.  застрахователна полица № 16 100 1315 0000542471, валидна за периода от 20.04.2016 г. до 19.04.2017 г.

Туроператорът издава застраховки  "Медицински разноски при болест и злополука на туриста" на ЗАД „Армеец”, ЦУ - София 1000, ул. "Ст. Караджа" № 2, с мин. покритие в размер на 5000 евро, чиито общи условия може да видите тук .

Туроператорът издава застраховка "Отмяна на пътуване" на ЗАД "Армеец", ЦУ - София 1000, ул. "Ст. Караджа" № 2, чиито общи условия може да видите тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар