четвъртък, 12 май 2011 г.

Шарена черга от Родопите...

"...Но още когато приближавах станцията Баня Костенец, от дето се видят снежните висове и чуки на Родопите, аз се почувствувах техен пленник, цял в обятията на тяхната атмосфера; те ме обхващаха властно със своето величие, приковаваха погледа ми и пълнеха душата ми и мислите ми всецяло със своя стихиен образ…"

След тези думи на великия Вазов, няма какво да кажем!
Затова ние от GLOBE TRAVEL се разработихме и... ето какво Ви сътворихме:

Родопска приказка: по маршрут София – Бачковски манастир – Пампорово /нощувка/ – Широка лъка - София

Всяка събота: 28-29/05, 04-05/06, 11-12/06, 18-19/06, 25-26/06, 02-03/07, 09-10/07

Цена на човек в двойна стая – 98 лв.


Програма:
Ден І – Събота.
09.00 ч. - Отпътуване от Храм-паметник Александър Невски с автобус или микробус (според броя на записалите се). Преди обяд - пристигане в Бачковския манастир. Разглеждане на манастира. Свободно време. Възможност за разходка и покупки. Обяд в ресторант „Джамура” /13.00 -14.00 ч./. Отпътуване към Пампорово. Настаняване в хотел „Дафовска” 3*. Свободно време и почивка. 20.00 ч. – Гала вечеря със специалното участие на почетния домакин Екатерина Дафовска.
Екатерина Дафовска е най-успялата българска биатлонистка. В кариерата си има олимпийска титла, европейска титла, както и два бронзови медала от световни първенства.
Дафовска печели първия и единствен златен медал за България от Зимни олимпиади - в Нагано през февруари 1998 г. в дисциплината 15 километра индивидуално. До този момент България има само едно бронзово отличие, спечелено от Иван Лебанов.
Дафовска печели и златен медал в индивидуалната дисциплина на 15 километра за жени на Европейското първенство по биатлон през 2004 г. в столицата на Беларус - Минск.
Възможност за посещение на дискотека за желаещите. Нощувка.



Ден ІІ – Неделя.
Закуска. Свободно време. Възможност за разходка до връх Снежанка.
12.00 часа - освобождаване на стаите и отпътуване към с. Широка лъка. Пешеходна разходка.
Разположено в самото сърце на Родопите, Широка Лъка е очарователно село с вековна история, а запазените му старинни възрожденски къщи го нареждат след най-красивите и автентични кътчета в България. В селото има над 100 паметника на културата, което е и повода да бъде обявено за архитектурен и етнографски резерват.С многобройните си къщи, съхранили характерната Родопска архитектура, калдъръмените улици, сводести мостове на реката, характерния говор, песни и обичаи на местните хора, това село-приказка потапя посетителите си в атмосферата на отдавна отминали времена, бит и култура.
Широка Лъка е най-емблематичното място за българската народна музика. Тук е домът на родопските каба гайди, както и на най-добрите майстори на гайди и гайдари в страната. Тук почти всяка къща е дом на музикант, музиката е част от ежедневието на селото, както и на неговата история. Това определя Широка лъка освен като архитектурен и етнографски резерват и като фолклорен такъв, единствен по рода си в цялата страна. Сред забележителностите в Широка Лъка е и основаното през 1971 г. „Националното училище за фолклорни изкуства” , църквата „Успение Богородично” /построена през 1837 г. само за 38 дни според преданието/, Етнографския музей.
Обяд в ресторант „Славчев”/13.30 - 14.30 ч./. Отпътуване към София. Пристигане в София късния следобед.


Доплащане:
Пакет сауна, джакузи и парна баня в хотел "Дафовска" – 10 лв. на човек.
Обяд в ресторант „Джамура” – 17 лв. (салата домати и краставици, скара с гарнитура пържени картофи, тиквеник, питка, минерална вода 0.5 л.)
Гала вечеря – 20 лв. на човек (шопска салата, скара с гарнитура пататник, питка, баклава, чаша вино, минерална вода 0,5 л.)
Обяд в ресторант „Славчев” - 18 лв. (боб чорба, пилешка кавърма, хляб - 2 филийки, кисело мляко с боровинки, минерална вода 0.5 л. )

Възможност за вегетарианско меню. Поръчва се предварително!

Бачковски манастир

Вторият по големина български манастир се намира в долината на Чепеларската река (известна и като Чая), на около 10 километра южно от Асеновград. Манастирът е живописно ограден от хълмовете на Родопите, което заедно с внушителния му размер и античност го правят един от най-посещаваните в България. Манастирският комплекс и околността са се превърнали в развит туристически обект с множество магазинчета, сергии и заведения, ограждащи пешеходната алея до манастира. Тук е изложено за продан буквално всичко, което расте или се произвежда в Родопите – редки билки, домашни сладка от диви плодове, козе и биволско кисело мляко и сирене, родопски вълнени одеяла и какво ли още не.
Манастирът е основан през 1083 г. от византийския пълководец от грузински произход Григорий Бакуриани и неговия брат Абазий. За съжаление само двуетажната костница, която се намира на около 300 метра от сегашния манастирски комплекс, се е запазила. Костницата е уникален исторически обект, който си заслужава да се посети заради нейните старинни стенописи, които се нареждат сред най-ценните произведения на православното изкуство от 11-12-ти век. Манастирът е покровителстван от цар Иван Александър по време на Втората българска държава, за което свидетелства негово изображение в арките на притвора на костницата в знак на благодарност за приноса му при възстановяването на сградата. Като много други манастири по българските земи, в Бачковската обител също се помещава килийно училище (от 11 век). Любопитен факт е, че след падането на България под турско робство в края на 14-ти век, Патриарх Евтимий е изпратен в Бачковския манастир на заточение. Заточването му тук, обаче, не го обезкуражава и патриархът заедно със своите ученици развива активна религиозна и книжовна дейност зад стените на манастира.
Въпреки че Бачковския манастир оцелява след първоначалното нашествие на Турските армии, по-късно последва съдбата на повечето други православни манастири по нашите земи и бива ограбен и разрушен. Възобновен е към края на 15-ти век. Църквата изобилства от красиви стенописи. Манастира е известен и , с чудотворната икона на Богодорица - дългата опашка от богомолци, дошли тук, за да се помолят на Богородица, обикновено се вие далеч пред входа на църквата. Освен основната църква, комплексът също така включва два по-малки храма – Св. Архангели (от 13-14 в.), който се намира в северния двор до главната църква и Св. Никола, строен в периода 1834-1837 г. Църквата Св. Никола, която се издига в южната част на вътрешния двор, впечатлява със запазените си стенописи от 1841 г., дело на ръката на известния майстор Захари Зограф (изрисувал и собствения си образ сред тях
Пампорово
Най-слънчевият планински курорт у нас – Пампорово, се намира на около 11 км. северно от Смолян, на около 80 км. южно от Пловдив и на около 250 км. от София в североизточна посока, в подножието на връх Снежанка, на 1650 метра н.в. Заради уникалната природа и мек климат ежегодно Пампорово е предпочитано място не само за любителите на ски, а и за почитателите на планинския туризъм. От своето изграждане / 1933 г./ до ден днешен не е спрял да се развива и въпреки това запазва своя автентичен облик. Името на Пампорово идва от старобългарската дума “пампор”, която означава керван. Според легенди оттук са минавали търговски кервани от Беломорието. Легендата разказва как местен земевладелец изградил по тези земи подслони за керваните през зимата. Местността дава име и на курорта – Пампорово. Освен че се намира в мистичната планина Родопи, е предпочитан и заради това че е планинският курорт в България с най-много слънчеви дни през годината – 270.

Хотел "Дафовска"

Хотел Дафовска се намира в центъра на перлата на Родопите - курорта Пампорово. Чудесната панорама от стаите към връх Снежанка, ски пистите и Родопите правят престоя в хотела неповторим.
Хотелът разполага с 34 двойни стаи, от които 19 имат възможност и за допълнително легло, 10 апартамента с хол и спалня пригодени и за 4-членни семейства!
След удоволствието от карането на ски, сноуборд или планинските разходки може да релаксирате във възстановителния център, който разполага със сауна, парна баня, джакузи и масаж.
Във фоайето и лоби бара се усеща спортния и шампионски дух завладял хотела - част от спортните успехи и награди на олимпийската и европейска шампионка по биатлон - Екатерина Дафовска, са изложени и всеки може да стане съпричастен на успеха й.
Безжичен интернет на територията на хотела е на разположение на гостите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар